Elérhetőség

Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT)
7621 Pécs, Papnövelde u. 22. Postacím: 7601 Pécs, Pf. 199.
Tel: 72-523-800
Fax: 72-523-806
E-mail: mrtt@mrtt.hu
Facebook: mrtt.hu

Közérdekű adatok

  • Számlaszám:
    MBH Bank Nyrt.
    50800111-11090603
  • Adószám:
    18323038-1-02

Nyelvek

Navigáció

Belépés

Közlemény

A Magyar Regionális Tudományi Társaság nyilatkozata a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti hálózatának átalakításával kapcsolatosan

Az elmúlt hónapokban megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeti hálózatának kormányzati kezdeményezésű, de szakmai egyeztetést és az átalakítást megelőző hatástanulmányokat mellőző átszervezése. A Kormány átalakítási tervezete nemcsak a kutatóintézeti hálózatot szakítaná el az MTA-tól, hanem a költségvetési törvényben garantált alapfinanszírozást is elvonná az intézményhálózattól. Ezzel a kutatóintézeti hálózat autonóm működésének alkotmányos feltételeit lehetetleníti el. Az új pályázati rendszer a működés eddigi szerény anyagi feltételeit sem biztosítaná, és a pályázati konstrukció révén egyenlőtlen versenyfeltételeket teremtve, súlyos egzisztenciális bizonytalansággal fenyegeti a kutatóhálózat ötezer dolgozóját. Az MTA kutatóintézeti hálózatának teljesítménye nemzetközi összehasonlításban kimagasló, ezért fontosnak tartjuk ennek megőrzését.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság szoros szakmai kapcsolatokat ápol az MTA több intézetével, kiemelten a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjával (KRTK), azon belül pedig a Regionális Kutatások Intézetével (RKI), amely a magyar regionális tudomány nemzetközi hírű és jelentős szakmai elismertséggel bíró intézménye. Az RKI a hazai regionális tudományi műhelyek között vezető szerepet tölt be, nemcsak méreténél fogva, hanem mert az ország különböző régióiban van jelen, értékes helyi tudással és beágyazottsággal rendelkezik, továbbá a területi kutatásokhoz nélkülözhetetlen interdiszciplináris megközelítésre képes.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság kinyilvánítja a teljes akadémiai kutatóhálózat iránti szolidaritását, és támogatja, hogy az intézetek az MTA keretében működjenek tovább. Fontosnak tartjuk, hogy a kutatóhálózat jövőbeli reformját, hatékonyságának növelését megalapozott hatásvizsgálatok előzzék meg. Bízunk abban, hogy az MTA vezetése és a minisztérium bölcs belátással képes lesz a kialakult helyzet konszenzusos megoldására.

MRTT Elnökség – Pécs, 2019. február 15.

Link1 | Link2 | Link3

© MRTT 2012. All Rights Reserved.